Hírek, események

2019. június 21. Szeged

Tudománymetria szakirány a Szegedi Tudományegyetemen

A TTO szakmai irányításával elsőként indul tudománymetria szakirány Magyarországon, a Szegedi Tudományegyetemen. Az erről szóló megállapodást 2019. június 19-én írta alá Soós Sándor, a TTO osztályvezetője, Monok István, az MTA KIK főigazgatója és Sándor Klára, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karának általános dékánhelyettese. Ennek kapcsán az MTA Könyvtár és Információs Központ új telephellyel gazdagodott, ahol a TTO tudománymetriai szakkönyvtárat tart fenn a képzés számára, mindeközben szorosan együttműködik a szintén ezen a napon és helyen (Lőcsei utca 9.) nyílt Egészség- és Sporttudományi Kutatóközponttal (Institute of Health & Science in Sport), közös kutatások lebonyolítása céljából.

2018. június 28. MTA Székház

Életpálya-mintázatok a Bolyai-nyertesek körében

A fenti címmel tartott előadást Soós Sándor kollégánk az idei Bolyai-napon az Akadémia Székházának Dísztermében. A TTO az MTA Életpálya Monitor projekt részeként értékeli - többek között - a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat is mint az MTA posztdoktori kutatói életszakaszt érintő kutatói támogatását, valamint vizsgálja a díjat elnyerő kutatók életpályáját és tudományos teljesítményét. Az előadás diái itt megtekinthetők.


Képek az idei Bolyai-napról:
https://www.flickr.com/photos/mtasajto/albums/72157695307568822/with/41266343280/

2017. november 27. MTA KIK

Hatás és hatásmérés a társadalom- és bölcsészettudományokban - IMPACT-EV projekt magyarországi disszeminációs zárókonferencia

A TTO által szervezett konferencia az IMPACT-EV (Evaluating the Impact and Outcomes of European SSH Research) uniós program hazai disszeminációs konferenciájaként egy mindig aktuális témát állít középpontba, a társadalom- és bölcsészettudományok tudományos hatásának és mérhetőségének kérdését. A rendezvényen a program résztvevői és az említett tudományterületek prominens hazai képviselői járják körül a témát.GalériaKépek: Láng Klára

2017. november 24. Brüsszel

COST Connect: The relevance of impact in R&I policy - What role for networks?

Soós Sándor kollégánk a KNOWeSCAPE képviseletében meghívott előadóként vett részt a november 24-ei COST workshopon, ahol a tudományos kutatások hatásáról, tudományos és hálózati hatásokról, illetve ezek kapcsolatáról beszélt - elsősorban a TTO IMPACT-EV FP7-es projektben folytatott munkájára hivatkozva.

2017. november 14. MTA Székház

Bolyai ösztöndíj: Biztos alap a kutatói életpályán

A TTO az MTA Életpálya Monitor projekt részeként értékeli - többek között - a Bolyai János Kutatási Ösztöndíjat is mint az MTA posztdoktori kutatói életszakaszt érintő kutatói támogatását, valamint vizsgálja a díjat elnyerő kutatók életpályáját és tudományos teljesítményét. Ezen kutatás eddigi eredményeiből válogatott és tartott előadást Soós Sándor kollégánk a november 14-ei Tudományos ülésen.


Képek a Tudományos ülésről:
https://www.flickr.com/photos/mtasajto/albums/72157690604230786

2017. november 9. Bécs

InCites Costumer Forum - Vienna

Kollégánk, Soós Sándor november 9-én meghívott előadóként részt vett a Bécsi Tudományegyetemen tartott InCites Costumer Forumon, mely az InCites Benchmarking & Analytics felhasználói számára került megrendezésre. Előadásának anyaga itt megtekinthető.

2017. október 13. Eger

AgriaMedia 2017, ICI 15

A Tudománymetria információtechnológiai trendjei és hatásuk a kutatási-felsőoktatási szférában címmel tartott előadást Soós Sándor kollégánk a XII. Agria Média Információtechnikai és Oktatástechnológiai Konferencián október 13-án Egerben az Eszterházy Károly Egyetemen. Az előadás diái innen érhetőek el.

2017. szeptember 6-8. Párizs

Open indicators: innovation, participation and actor-based STI indicators

A TTO munkatársai, Vida Zsófia és Soós Sándor, előadóként részt vettek a szeptember 6-a és 8-a között Párizsban megrendezett STI konferencián. Vida Zsófia Authors' cognitive distance on collaboration networks via Author Bibliographic Coupling Analysis címmel tartott előadást (Issues in Scientometrics Session), Soós Sándor előadásának címe Mapping the scientific impact of European funded SSH projects (SSH Session) volt.

2017. május

Az impaktfaktor után – Mi történik a hazai tudományos kibocsátással a SciMago Journal Rank bevezetésével?

A tanulmány témájának aktualitására és jelentőségére való tekintettel szeretnénk felhívni a figyelmet Soós Sándor kollégánk a Magyar Tudomány májusi számában megjelent írására.

2017. április 25. CEU

A TTO a 3-dik Central European Higher Education Cooperation (CEHEC) Konferencián

Pálinkó Éva és Vida Zsófia kollégáink "How to achieve high scientific impact in SSH research projects? Findings of a Case Study" címmel tartottak előadást az NFKK és CEU által közösen megrendezett, a közép-európai országok felsőoktatásáról szóló 3. Közép-európai Felsőoktatási Konferencián április 25-én.

2017. február

ELTE–TTO szakmai megállapodás

Szakmai megállapodás jött létre az ELTE és a MTA KIK - TTO között az ELTE tudományos, ill. tudománypolitikai stratégiájának, valamint kutatásértékelési, ill. kutatásmonitoring feladatainak tényalapú informálása, szakmai támogatása céljából.
A megállapodás szerint a TTO a legjobb nemzetközi szakmai gyakorlatokat, ill. a tudománymetria frontvonalait tükröző elemzésekkel, értékelésekkel, módszertani tanácsadással, ill. útmutatással, szakvéleményekkel, valamint szakmai rendezvényeken való közös megjelenéssel segíti az ELTE munkáját.

2016. szeptember 15. ELTE Lágymányosi Campus

A TTO az ELTE – EISZ könyvtári nyílt napon

Soós Sándor, a TTO vezetője, szeptember 15-én előadást tartott az ELTE – EISZ könyvtári nyílt napon. Előadásának címe "Tudományos teljesítmény monitorozása és értékelése a magyar és nemzetközi gyakorlatban" volt.

2016. szeptember 14. Valencia

STI Conference 2016 — Peripheries, Frontiers & Beyond

Kollégánk, Pálinkó Éva "Beyond the indicators: formulation of career strategies of scientists" címmel tartott előadást az idén 21. STI Konferencián Valenciában, szeptember 14-én.

2016. augusztus 29-30.

Identification, location and temporal evolution of topics
Data and algorithm - comparison of approaches

The KNOWeSCAPE COST workshop builds on a series of workshops in Berlin, Amsterdam, Istanbul about research diversity and the metrical challenge to delineate topics. At the Budapest event, experts are invited to present their approaches to identify and trace topic evolution over time. Among them is a group of researchers (Same data, different results - special session at ISSI 2015) who will present their insights concerning different methods for topic delineation, and ways to compare them to a wider audience. Three additional topics will be addressed: How to organise a topic delineation challenge in the metrics community? How to best engage with experts in the evaluation of topics maps and their evolution? How can the science of topic delineation, and, science mapping in general, better inform taxonomies of scientific research used in research evaluation? The latter points are of particular interest for the social sciences and humanities, which are increasingly exposed to metric based evaluative practices.


Invited experts include:
KEVIN BOYACK (SciTech Strategies, Inc, USA)
PETRA AHRWEILER (EA European Academy of Technology and Innovation Assessment GmbH, Germany)
JUDIT BAR-ILAN (Bar-Ilan University, Israel)

The workshop is supported by the COST Action TD1210 Knowescape, and the FP7 Project Impact-EV.

Conference summary

Workshop program

Abstracts

Presentations

Gallery

2016. július 06. MTA Székház

2016-os Bolyai-napA 2016-os Bolyai-nap keretében kollégáink, Soós Sándor és Pálinkó Éva rövid beszámolót tartottak a TTO egyik jelentős projektjéhez, az MTA Életpálya Monitorhoz kapcsolódó Bolyai János Kutatási Ösztöndíj Vizsgálatáról.
2016. június 16. CEU

2nd Central European Higher Education Cooperation (CEHEC) Conference

Kollégánk, Pálinkó Éva június 16-án előadást tartott az NFKK és CEU által közösen megrendezett, a közép-európai országok felsőoktatásáról szóló 2. Közép-európai Felsőoktatási Konferencián „Attitudes of PhD Holders towards the Business Sector in Hungary” címmel.

Az MTA-kutatóhálózat tudományos teljesítményének szerkezeti jellemzői - 2015

Elérhető az MTA KIK TTO munkatársai által készített legfrissebb, az akadémiai kutatóhálózat tudományos teljesítményének szerkezeti jellemzőit bemutató elemzés.

2016. 2016. április 19. KSH Könyvtár

A Magyar Statisztikai Társaság Statisztikatörténeti Szakosztályának és Statisztikaoktatási Szakosztályának közös rendezvénye

„Lehetőségek a tudományos teljesítmény mérésére napjainkban” címmel tartott előadást Soós Sándor kollégánk a Magyar Statisztikai Társaság Statisztikatörténeti Szakosztálya és Statisztikaoktatási Szakosztálya által közösen megrendezett ülésén. A rendezvény másik előadója, Schubert András kollégánk a tudománymetria 20. század második felében való (ki)alakulásáról beszélt.

2016. március 02-03. ELTE Egyetemi Könyvtár

Nyitott tudomány a magyar tudományos életben

Az OpenAIRE és az Egyetemi Könyvtárigazgatók Kollégiuma által közösen rendezett két napos márciusi konferencián Soós Sándor kollégánk előadást tartott „A tudománymetriai mutatók és alkalmazhatóságuk a kutatási teljesítmény értékelésében” címmel. A rendezvény szervezőinek fő célja a nyílt hozzáférés, adatkezelés és publikálás kérdéseinek megvitatása volt.

EISZ – „Őszi Információs Napok”

Az EISZ „Őszi Információs Napok az Akadémiai Könyvtárban” elnevezésű rendezvénysorozatának keretében Soós Sándor szakmai előadásokkal egészítette ki az Elsevier és a Thomson-Reuters értékeléstámogató szolgáltatásairól tartott tájékoztatót. A rendezvénysorozat beszámolója itt olvasható.
Soós Sándor előadásai a címekre kattintva megtekinthetők:


2015. november 19-20.

Kelet-Közép-Európa területi folyamatai, 1990-2015.

A Magyar Regionális Tudományi Társaság XIII. Vándorgyűlésén, Egerben munkatársunk, Vida Zsófia Esettanulmány egy „hard” természetföldrajz és „soft” közgazdaságtan tudományterület folyóiratainak országokra vonatkozó mintázatairól címmel adott elő.

2015. november 10.

Könyvtárak a tudomány és a felsőoktatás szolgálatában

Munkatársunk, Soós Sándor a Magyar Könyvtárosok Egyesülete, illetve a Kaposvári Egyetem Egyetemi Könyvtára felkérése nyomán plenáris előadást tartott a Kaposváron megrendezett Könyvtárak a tudomány és a felsőoktatás szolgálatában elnevezésű országos konferencián, A tudománymetria a kutatásértékelés mai piacán: kiadók, könyvtárak, kutatók és döntéshozók címmel. A közös jubileumi rendezvény az MKE fennállásának 80., illetve a KE Egyetemi Könyvtár létrejöttének 10. évfordulóját ünnepelte.

2015. október 30.

PASTEUR4OA

A Pasteur4OA projekt keretében Makara Gábor (Publikációs Elnöki Bizottság elnöke), Holl András (MTA KIK informatikai főigazgató-helyettes) és Soós Sándor (MTA KIK TTO vezetője) tartott közös előadást az MTA Open Access politikájáról és eszközrendszeréről „Hungarian Academy of Sciences Open Access policies updated” címmel. Az előadás diái innen érhetőek el.

2015. október 21-22.

2nd Evolutionary Economic Geography Workshop in Central and Eastern Europe: Agglomeration Economies, Relatedness and Spatial Networks

A Szegeden megrendezésre került workshopon munkatársunk, Vida Zsófia „Science collaborations” at the level of countries – A case study a „hard” physical geography and a „soft” economics science field címmel tartott előadást.

2015. október 14.

A tudomány és a tudományértékelés dilemmái – Semmelweis Egyetem Kutatói Szalon

A Semmelweis Egyetem fórumán Dr. Makara Gábor a Szentágothai János Idegtudományi Doktori Iskola professor emeritusa és kollégánk, Soós Sándor „A tudomány és a tudomány-értékelés dilemmái, avagy hogy értékeljük közleményeinket impakt faktor nélkül?” címmel közös előadást tartottak. Soós Sándor „A tudományos folyóiratok szakterületi rangsorolásáról” beszélt az előadásban.

IMPACT-EV 2. plenáris találkozó, Barcelona

Októberben az IMPAKT-EV 2. plenáris találkozóján Barcelonában, Soós Sándor és Vida Zsófia ismertették a projektben eddig elért eredményeket, valamint a TTO irányításával zajló munkacsomag (WP4) további feladatainak ütemezését, tartalmát.

H2020 – 6. társadalmi kihívás

Munkatársunk, Pálinkó Éva, 2015 szeptemberében meghívott szakértőként részt vett Brüsszelben, a Horizont2020 program 6. társadalmi kihívásának keretében (Európa a változó világban – inkluzív, innovatív és reflektív társadalmak) született pályázati ajánlatok bírálatában. A 6. kihívásról: Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal | 6. társadalmi kihívás: Európa a változó világban – inkluzív, innovatív és reflektív társadalmak

PEERE workshop

A PEERE COST Action „Prospects and challenges towards new peer review frontiers” workshopján (2015. június 16-18., Split) a TTO munkatársai a SISOB FP7-es projektben elért eredményeket mutatták be. Az előadás itt, az előadás alapját képező tanulmány itt tekinthető meg.

Az MTA-kutatóhálózat tudományos teljesítményének szerkezeti jellemzői - 2014

A Magyar Tudományos Akadémia 186. Közgyűlésén elfogadták az akadémiai kutatóhelyek 2014. évi tevékenységét bemutató beszámolót. E dokumentum részeként az MTA KIK TTO munkatársai elkészítették az akadémiai kutatóhálózat tudományos teljesítményének szerkezeti jellemzőit bemutató elemzést, mely itt olvasható

Soós Sándor előadása az MTA TK Lendület RECENS kutatócsoport rendezvényén

Az MTA KIK TTO képviseletében Soós Sándor részt vett az MTA TK Lendület RECENS kutatócsoportjának áprilisi rendezvényén, ahol a csoport tudományos előadás-sorozatának részeként „Scientometrics as network science: the hidden face of a misperceived research field” címmel tartott előadást, mely itt megtekinthető.

H2020 értékelési stratégiák workshop

Kollégánk, Soós Sándor 2015 januárjában meghívott tudománymetriai szakértőként részt vett a H2020 európai uniós kutatás-fejlesztési keretprogram értékelési stratégiáját előkészítő workshopon Brüsszelben. „Beyond scientific impact: evolving frameworks and novel methods in scientometrics” címmel megtartott előadása itt megtekinthető.

Tudomány, politika és laikusok kapcsolatrendszere

A Nemzeti Kiválóság Program keretében ösztöndíjat nyert hallgatók és kutatók számára 2014 decemberében indított Tudománykommunikáció és tudománymenedzsment képzésen osztályunk munkatársa, Pálinkó Éva, a tudománypolitika kutatói életpályákra gyakorolt hatásáról, valamint a tudomány, politika és a laikusok kapcsolatrendszeréről adott elő.2015. február 18.

MTA Életpálya Monitor

Az MTA Életpálya Monitor projekt első eredményei a Lendület Napon kerültek bemutatásra. Az esemény beszámolója itt olvasható (a projekt eredményeiről a beszámoló második felében olvashatnak): http://mta.hu/mta_hirei/a-program-amely-felrazta-a-magyar-tudomanyt-megujulhat-a-hat-eves-lendulet-135824/

Az előadások a címekre kattintva megtekinthetők:2014. december 15.

Társadalomtudományok és bölcsészettudományok a 20-21. században – empírikus megközelítések

A budapesti Wesley János Lelkészképző Főiskolán, az IMPACT-EV FP7 projekt disszeminációja keretében munkatársaink az alábbi előadásokat tartották:

  • Schubert András: Információáramlás az orvosi és a társadalomtudományok között
  • Schubert András és Soós Sándor: Az SSH-területek kommunikációjának és értékelésének modern tendenciái: bibliometriai trendanalízis
  • Horváth Dániel: Kutatói életpálya a bölcsészet- és társadalomtudományok terén az MTA kutatástámogatási rendszereinek tükrében
  • Vida Zsófia és Soós Sándor: Az SSH kvantitatív hatásmérésének új lehetőségei: tudománytérképek, tudástranszfer és interdiszciplinaritás
  • Pálinkó Éva: Az MTA kutatástámogatási rendszereinek tudományos munkaerőpiaci és tudománypolitikai háttere: empirikus tanulságok az SSH-területek vonatkozásában
2014. november 5-7.

CogInfoCom 2014.

Az IMPACT-EV FP7 projekt disszeminációja keretében munkatársaink, Soós Sándor és Vida Zsófia előadást tartottak az olaszországi Vietriben. Előadásaik:

  • Soós Sándor és Vida Zsófia: Topic overlay maps and the cognitive structure of policy-related SSH
  • Vida Zsófia és Soós Sándor: A map of cognitive brokerage between large science domains
2014. október 29.

A Budapesti Corvinus Egyetem Központi Könyvtár felkérésére Soós Sándor előadást tartott „Hatásvadászat: a tudományos jelenlét mérhetősége (A tudománymetria kutatásértékelési alkalmazása és az MTMT-vel összefüggő kérdései)” címmel.

2014. szeptember 24.

InCites Workshop 2014

Az MTA KIK MTMT szervezésében az „Új kutatásértékelést támogató rendszer az MTMT-tagintézményeknek: a Thomson Reuters InCites szolgáltatása” című szakmai tájékoztató konferencián és workshopon felkért előadóként részt vett Soós Sándor és Horváth Dániel. Előadásaik letölthetőek:

2014. május 14.

„Vásároljunk Nobel-díjast?” – verseny- és rangsorkérdések a felsőoktatásban

A Magyar Tudományos Akadémia IX. osztályának tudományos ülésén, „Vásároljunk Nobel-díjast?” – verseny- és rangsorkérdések a felsőoktatásban, felkért előadóként Schubert András és Soós Sándor is előadást tartott „A tudományos kiadói tevékenység: az egyetemi értékelés új dimenziója” címmel.

2014. április 1.

MTA Felolvasóterem: Tudománymetriai műhely-konferencia

Az MTA Elnöki Titkárság és az MTMT szervezésében megrendezett „A tudomány értéke, az értékelés tudománya” című workshop felkért előadójaként osztályunk két munkatársa, Wolfgang Glänzel és Soós Sándor nagy sikerű előadást tartott a tudománymetria eredményeinek az egyéni kutatói értékelésben való felhasználhatóságáról. Előadásában kiemelten foglalkozott a humán- és társadalomtudományok képviselőinek teljesítménymérésével. (Részletes beszámoló itt olvasható.)


2014. március 20.

Jól-lét az információs társadalomban

Az MTA KIK TTO munkatársai, Soós Sándor és Vida Zsófia felkért előadóként, 2014. március 20-án előadást tartottak Pécsett a PTE Közgazdaságtudományi Kar Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetében a TÁMOP-4.2.2.C-11/1/KONV-2012-0005 „Jól-lét az információs társadalomban” című projekt keretében. Soós Sándor előadása megtekinthető:

2013. június 25.

Kutatói pályakövetés: egy multidimenziós rendszer körvonalai

Az idei első műhelybeszélgetés a kutatói életpálya vizsgálatának kvalitatív, kvantitatív, valamint tudománymetriai módszerekkel történő megközelítéséről és ezek eddigi eredményeiről szólt. Az előadók Pálinkó Éva, Horváth Dániel és Soós Sándor voltak.

2012. szeptember 20.

Az impakt faktor és akiknek nem kell

Mióta Eugene Garfield 1976-ban először hozta nyilvánosságra az impakt faktor listákat, használatát sok kétség és tiltakozás övezi. Már a 80-as évek elején „Is the impact factor a meaningful index for the ranking of scientific-research journals?” vagy „The citation impact factor – another dubious index of journal quality” címmel jelentek meg cikkek. Mára az impakt faktorral foglalkozó szakirodalom többezer cikkre tehető, és kétségkívül az írások nagy része kritikus, polemikus vagy éppenséggel támadó szellemű. Közelebbről áttanulmányozva ezeket az írásokat azonban sokszor kiderül, hogy a bírálatok gyakran nem az impakt faktor lényegét érintik, hanem felszíni technikai részleteket, könnyen orvosolható fogyatékosságokat vagy a hibás használatból származó következetlenségeket kérnek számon rajta. Ahhoz, hogy eldönthessük, hogy egy adott értékelési, elemzési feladatban hasznát vehetjük-e az impakt faktornak vagy valamilyen abból derivált mutatószámnak, és ha igen, akkor miképpen, érdemes egy kicsit végiggondolni az impakt faktorral kapcsolatos alapvető tudnivalókat és megismerkedni a szakirodalomban felhalmozott tapasztalatokkal. Ehhez próbált irányt mutatni Schubert András szeptemberi előadása.

2012. június 28.

Az MTA és a hazai tudomány: tudománymetriai körkép

A Workshopsorozat második rendezvényén a TTO munkatársai, Soós Sándor és Horváth Dániel adtak elő.

2012. március 12.

A Flamand K+F Monitoring Központ (ECOOM)
tudománymetriai tevékenysége és új kutatási eredményei

A TTO által márciusban elindított beszélgetéssorozat bevezető előadását Prof. Wolfgang Glänzel, a Leuveni Katolikus Egyetem ECOOM Központjának igazgatója, egyben az MTA KIK TTO munkatársa tartotta.